Benita zat in een burn-out toen ze begon met The Fablife Game. Inmiddels heeft ze de regie van haar leven weer terug en haar eigen bedrijf opgezet 'De BuitenBand'

29 maart 2023 | Margriet Spijksma

In 2019 zat Benita in een burn-out. Ze had het gevoel dat ze de regie van haar eigen leven niet in handen had. Alles overkwam haar of werd door anderen bepaald. Na het spelen van Level 7 (nu The Fablife Game) en Fablife Business Idea voelt ze zich een ander mens. ‘Ik doe nu wat ik het allerliefste doe, echt vanuit mijn hart. Ik heb mijn eigen bedrijf opgezet ‘De BuitenBand’ waarmee ik met mijn eigen elektrische duofiets ouderen een fietsbeleving bezorg. Ik heb de regie van mijn eigen leven weer terug’.
We gingen met Benita in gesprek om haar inspirerende verhaal te horen.

Hoe zag je leven er vier jaar geleden uit?

Heel wat anders dan dat het er nu uit ziet. Ik zat in een burn-out. Toen ik weer wat opkrabbelde ging ik opzoek naar een baan en volgde cursussen. Maar ik was niet happy met mijzelf. De rode draad in mijn leven was dat ik altijd spijt had achteraf. Ik liet dingen door anderen bepalen en alles overkwam mij. Het ontbrak mij aan zelfvertrouwen en ik liet over mijn grenzen heen gaan. Ik besefte me dat ik hier eerst aan moest gaan werken.

Margriet kwam voorbij via social media. Ik voelde direct een connectie en besloot mee te doen aan Level 7 (nu The Fablife Game).

Je geeft aan dat je weer happy wilde worden met jezelf. Heeft Level 7 (nu The Fablife Game) je hierbij geholpen?

Absoluut. Het begon al bij het aanschaffen van het spel. Je gaat opeens tijd maken om met jezelf aan de slag te gaan. Iets waar je normaal geen tijd voor maakt. Ik ging er vol voor. In Level 1 ga je ontdekken waar je van houdt. Daar kreeg ik heel wat eye openers. Zo dacht ik dat ik nooit een mening had. Ik kende mezelf eigenlijk niet. Maar in Level 1 ben ik gaan opschrijven waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk heel goed weet waar ik wel en niet van houdt. Ik heb wel degelijk een mening.

 Daarnaast ben ik door Level 7 weer dingen gaan doen die ík echt leuk vind.

Ik vind fietsen en buiten zijn leuk. Ook wilde ik meer tijd met mijn ouders doorbrengen. Zo ben ik met mijn vader voor de eerste keer op een duo fiets belandt. Toen nog helemaal niet met het idee om hier iets zelf mee te gaan doen. 

Een andere 'wens' die ik in vervulling heb laten gaan is appelplukken. Tijdens Level 7 zag ik een stukje in een buurtkrantje dat ze appelplukkers zochten. Voor Level 7 zou ik doorgebladerd hebben. Nu herkende ik mijn enthousiasme: ’Hé, dit vind ik leuk’ en heb ik ook meteen doorgezet. Zowel tijdgebrek als wat anderen mensen zouden zeggen was geen excuus meer. Je leert je gevoel herkennen en hier ook direct actie op te ondernemen. Tijdens het appelplukken kwam ik in contact met fitte AOW’ers. Ik werd zo blij van alle interessante verhalen. 

Hier hoor ik al jouw bedrijfsidee ontstaan, met ouderen in gesprek gaan, een duofiets…


Ja dat klopt, maar ik had nog niet de intentie om voor mezelf te beginnen. Dat kwam later. Level 7 was afgelopen, ik had hier zoveel aan gehad. Ik besloot in te stappen in Jouw Bedrijfisidee. 

Dit gaf weer zo'n andere dimensie omdat je met een vaste groep start. Tijdens de drie livedagen ontmoette ik de andere deelneemsters. Super spannend vond ik dit. In het verleden kon ik altijd erg opkijken tegen dames die een goede baan hebben. De volgende gedachten kwamen naar boven: Ik ben geen succesvol iemand. Ik heb niet gestudeerd, wel HBO, maar dat vond ik er dus niet toe doen. Pas ik wel in de groep? Die twijfels waren meteen weg na de eerste livedag. Iedereen zat daar met haar eigen verhaal.Bijzonder he, dat zoveel vrouwen tegen hetzelfde aanlopen. Zich minder voelen, opkijken tegen andere vrouwen…Ja, toch een soort angst. Ik heb altijd onthouden dat Margriet heeft gezegd dat angst iets moois is, dat het je verder brengt. En dat is nu ik er over nadenk misschien wel mijn grootste drijfveer geworden. Gewoon doen en dan maar kijken wat er gebeurt.

Tijdens jouw bedrijfsidee heb je jouw idee ontdekt. Waar ben je een bedrijf in begonnen?


'In rust gebeurt het' zei Margriet altijd. En dat klopt, want tijdens een rondje wandelen gebeurde het ook. Mijn bedrijfsidee kreeg steeds meer vorm. Ik dacht terug aan het moment dat ik met mijn vader op de duofiets zat. Het positieve effect wat dit op hem had vond ik zo mooi om te zien. Het maakte hem zo blij en het verruimde zijn wereld.

Ik besloot een elektrische duofiets aan te schaffen zodat ik deze beleving ook zou kunnen bezorgen aan andere mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Door middel van de juiste vragen te stellen en vaker met mensen te fietsen wil ik een band opbouwen. Eindelijk heb ik het gevoel van toegevoegde waarde te kunnen zijn.Wauw, wat een mooi idee! Heb je al klanten en hoe heb je dit aangepakt?

Ja, ik krijg hele leuke reacties. Ik ben begonnen bij het opstellen van mijn verhaal. Wat wil ik communiceren? Ik heb alles meteen goed aangepakt zodat ik er zelf echt heel blij van zou worden. Als ik er nu op terugkijk denk ik ‘hoe heb ik dit allemaal gedaan?’. Ik had totaal geen verstand van een bedrijf opzetten, een website maken, algemene voorwaarden opstellen..

Toch is het gelukt. Wat is jouw succes dat het dan toch is gelukt om een bedrijf op te zetten denk je?


Ik heb alles stap voor stap aangepakt. Iets wat Margriet mij heeft meegegeven. In beweging blijven, niet stil blijven staan. En hulp vragen. Kijk om je heen wie je verder zou kunnen helpen en durf die hulp te vragen. Daarnaast ben ik angst gaan zien als drijfveer. Gewoon proberen en dan maar kijken wat er gebeurt. Ik ben inmiddels bij ouderen in de buurt aan het flyeren, sta op markten en heb contact met zorginstellingen. Mijn eerste vaste klant is binnen: een kleinschalige zorginstelling waar ik 1x in de twee weken zal komen om een middag te gaan fietsen met de ouderen. 


Wat heeft het traject bij Margriet jouw opgeleverd?


Ik zie nu in dat je je eigen geluk creëert. Alles wat je doet of denkt, daar ben je zelf bij. Ik heb de regie van mijn eigen leven terug.

 

Level 7 en jouw bedrijfsidee zijn niet trajecten van voorbijgaande aard. Het is een manier van leven.

Bij alles wat ik doe denk ik aan mezelf. Voelt het goed of niet? Zo niet: Kan het ook anders dat het wel goed voelt voor mezelf. Het heeft me heel veel gebracht. Margriet is praktisch en recht door zee. Ze wist zo goed de juiste vragen te stellen en ziet je echt. Ze doorvoelt je. Daarnaast is ze altijd super positief en motiverend. 

 

Wil je meer weten over Benita haar bedrijf De BuitenBand? Bekijk hier haar website >>

Is het volgende succes verhaal voor jou? Wil jij ook ontdekken wat je echt wilt en de regie van je eigen leven weer in handen krijgen? Sluit in september aan bij de nieuwe Fablife Business Idea groep >>

Wil jij ook voor jezelf beginnen maar heb je geen idee waarin en hoe?

Vraag een gratis en vrijblijvend matchgesprek aan met Margriet om te ontdekken of het Fablife Business Idea programma iets voor jou is.